Aronia dżemy, konfitury, soki

  • Przemysł spożywczy, do produkcji dżemów, soków, nalewek, konfitur, powideł, galaretek, marmolady. W przemyśle spożywczym używana jest stosunkowo od niedawna. Sok z aronii stosuje się do barwienia innych soków. Rewelacyjnie nadaje się na owoc przetwórczy. Owoce te słabo fermentują, dlatego nie nadają się na wino. Aronia w lodówce może przetrwać kilka tygodni.

Aronia w zielarstwie

  • Aronia jako surowiec zielarski. W zielarstwie używa się głównie owoce czarnej aronii (aroniae fructus). Owoce należy zbierać w okresie pełnej dojrzałości.

Aronia leki

  • Aronię stosuje się przy leczeniu nadciśnienia tętniczego, żylakach, arteriosklerozie. Z owoców aronii produkuje się leki obniżające ciśnienie krwi, wzmacniające oraz syrop dla dzieci. Aronia jako produkt stosowany w lecznictwie, odkryto stosunkowo niedawno.

Kosmetyki z aronią

  • Kosmetyka - zastosowanie do walki z oparzeniami słonecznymi. Aronia jest antyoksydacyjnym hitem w  obszarze kosmetologii, gdzie pochłaniania szkodliwe dla organizmu promieniowanie UV. Stosuje się je do walki z fotostarzeniem, gdy pogarsza się się kondycja skóry.